Frankrig dag 05

Indsendt af dagbog den man, 29/07/2013 - 01:00
Dagbog: 

Det var en mørk, og stormfuld nat...

Dengang amerikanere, englændere, canadiere og en række andre nationaliteter deltog i invasionen af Normandiet, bedre kendt som D-dag...

Det var en vidunderlig morgen i Bayeux. Solen skinnede ind af de åb ne vinduer, og Roskilde Domkirkes Drengekor sov sødt i deres senge. En enkelt voksen havde forvildet sig udenfor vandrehjemmet for at fotografere denne skønne søndag, hvor livet ikke rigtigt var begyndt i den lille, hyggelige by. Han nød det i fulde drag, og fik en masse gode billeder.

Første vækkeur ringede 07:25. En gruppeleder famlede efter sin mobil, og fik slukket alarmen. 5 minutter senere ringede en anden gruppeleders mobil, og sådan fortsatte det med 5 minutters mellemrum, indtil klokken var 7:55. Drengene var vågn et ved første bip, og de forløsende ord" God morgen" lød fra hver eneste af de søde gruppeledere. 

Morgenmaden bestående af en skål til kaffe, te eller cornflakes blev taget i brug og fyldt utroligt hurtigt. Enkelte drenge syntes det var lidt mærkeligt med en skål, en tallerken, en kniv og en lille teske, men fandt hurtigt brug af alle 4  ting. Kvarte baguettesog hele skåle cornflakes blev fortæret med stor sult. Alle nød den fine franske morgenmad.

Midt i det hele rejser hr. korleder sig, og istemmer fødelsdagsangen for den førstye fa dagens 3 fødselarer. Dette vakte en del undren hos serveringspersonalet, men de nød nu alligevel sangen, selvom den ikke var til dem.

Efter pakning af tasker og påfyldning af drikkedunke, gik alle i samlet flok til det rullende hjem, bussen! Alle glædede sig til at skulle på museum, bade og besøge en amerikansk kirkegård.

Gruppen blev undervejs til museet informeret af stud. his. Burup, som hav de læst op på D-dagen, og hvordan den foregik. Han præsterede dog undervejs næsten at blive spist af et kort, men slap levende igennem den utaknemlige opgave at fortælle drengene om D-dagen.

Vel ankommet til en lille by ved kysten, parkeredes bussen, og den store gruppe gik i samlet flok til D-dagsmuseet i  denne lille by. Drengene faldt hurtigt over den fine tank som stod ved indgangen, mens herrerne nøjedes med den store kanon, som stod i hjørnet af parkeringspladsen.

Indenfor gik man pænt rundt, og så på udstillingen om D-dagen, forberedelserne op til, samt jubilærer og besøg af veteraner på museet og/eller den amerikanske kirkegård. Efter en film og besøg i souvenirbutikken, gik turen tilbage til bussen og den højtelskede kassefrokost. Dem som ikke har oplevet den før, er allerede begyndt at elske den nu, fordi den er så hyggelig og mættende! Specielt blev Helenes vidt berømte tunsalat til 60 personer spist med stor ivrighed (opskrift kommer til sidst) .

Herefter blev overetagen i bussen omdannet til omklædningslokale, hvor både drenge og herrere klædte om til den store badetur på den berømte D-dagsstrand.

Efter en enkelt dukkert, for folk tilb age, fordi det berygtede normandiske regnvejr igen viste sit ansigt. Denne gang endda med hagl i slutningen! Men de fleste nåede at blive godt våde!
 
En meget våd bus kørte nu mod den amerikanske kirkegård, og man havde dårligt nok forladt den lille by ved kysten, før solen skinnede over det gode selskab.Vel ankommet til kirkegårdens enorme parkeringsplads, gik man i grupper ind på kirkegården, hvor over 9000 kors, jødestjerner og halvmåner står side om side. En emget røre nde og tankevækkende oplevelse for alle i det hyggelige, lille danske selskab. Et par stykker fik også taget masser af billeder!
 
En enkelt mente at kunne huske en britisk kirkegård, og det blev besluttet at køre mod den. Bussen blev sendt af små, snørklede og trange veje, men buschauffør Finn, nej ikke hr. korleder Finn, mesterede sin  bus til perfektion. Den mand er umulig at slå ud!

Det viste sig, at det var Commowelth kirkegården, som man havde fundet, og ikke den britiske.Men alle steg ud, og alle nød stilheden på kirkegården. Ikke mange ord blev vekslet. Den indeholdt også en del tyske grave.

Inde i bussen igen, kørtes mod Bayeux igen, og folk begyndte at glæde sig til en fredelig aften, hvor man kunne gøre som man havde lyst. Herrerne besøgte det lokale supermarked, drengene legede på gangene og på værelserne, mens Ø'erne nød at få lidt tid for sig selv!

Efter supermarkedsbesøg, besatte herrerne de udendørs strandstole som står i haven. Solen skinnede igen fra en klar himmel, og lunede de kølige danske sangere.Drengene var nysgerrige og spurgte ivigt til hvad herrerne fortog sig, som om de ikke kunne forstå, at man de bare slappede af. Der er åbenbart stor forskel på hvordan drenge og herrere opfatter afslapning...

Aftensmaden blev spist med stor appetit, inden herrerne igen indtog stolene og spillede "Varulv" (til dem som ikke ved hvad "Varulv" er, så er det en meget avanceret udgave af "Byen sover"). Drengene kiggede nysgerrigt til, mens herrerne spillede. Eller også legede drengene igen på værelserne og på gangene.

De små lam er nu forlængst lagt i seng. Enkelte unge herrere sidder og spiller kort, mens de "gamle" herrere i koret, spiller "Varulv" igen. Freden er til at få øje på.

Dagens citat udgår, og erstattes med dagens opskrift (forbrugerservicen er steget til helt uanede højder under denne tur):

Helenes opskrift på tunsalat med saltede kapers (60 personer):

12 dåser tun i olie,drænet
5-6 rødløg finthakkede
2 1/2 glas god mayonaise á 350gr.
2 glas saltede kapers (fås i Irma)

Blandes i en blå skål med en alt for lille gaffel på ladet af en trailer.

Dagens skribent:

Johan Clausen